Dušené závitky z roštěné se slaninou
Suroviny
- 650 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 60 g Anglická slanina
- 60 g Slanina vepřová
- 200 g Rýže dušená
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 4 dl Hovězí vývar základní
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 778 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 56 g
- Sodík 893 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 238.7 mg
- Draslík 156.5 mg
- Vláknina 1243.3 mg
- Vitamín A 1243.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špalíček hovězí roštěné omyjeme, osušíme a nakrájíme na 4 plátky. Maso mírně naklepeme, okraje na několika místech na řízneme (5-7 mm). Maso z každé strany osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem. Anglickou slaninu a uzenou slaninu nakrájíme na tenké plátky. Na každý plátek masa poklademe plátek uzené a anglické slaniny. Plátky masa stočíme do závitků a okraje uzavřeme párátky.
-
2
V zapékací míse si rozpálíme olej s máslem a závitky zprudka orestujeme z každé strany (po 2 minutách) dozlatova. Poté přilijeme horký hovězí vývar, mísu zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 170°C-190°C. Závitky dusíme přibližně 80-90 minut doměkka.
-
3
Omyjeme petrželku kudrnku a odložíme ji do misky. Měkké závitky vyjmeme, odstraníme párátka, maso odložíme do teplé mísy a uchováme v teple. Do výpeku, který jsme si vyvařili na tuk, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Rozředíme ji chladným hovězím vývarem a za stálého míchání ji pomalu povaříme 10 minut. Musí být hladká, bez hrudek. Přilijeme smetanu, necháme ji přejít varem, vzniklou šťávu dochutíme solí, pepřem a přecedíme ji přes sítko.
-
4
Závitky na talířích přelijeme šťávou, k závitkům dáme kopečky dušené rýže, kterou ozdobíme snítky petrželky a servírujeme.