Grilované vepřové řízky na jalovci
Suroviny
- 800 g Vepřová kýta
- 40 g Jalovec
- 5 g Cukr třtinový
- 200 g Baby špenát
- 4 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 100 g Olivy černé
- 10 g Nakládaný zelený pepř
- 20 ml Olej olivový extra panenský
- 20 ml Citronová šťáva
- 60 ml Olej olivový
- 2 ks Rajčata
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 703 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 53 g
- Sodík 795 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 134 mg
- Draslík 1013.8 mg
- Vláknina 5750 mg
- Vitamín A 5750 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové řízky lehce naklepeme a jejich povrch nařežeme do šachovnice, rozložíme je na mělkou mísu. V misce smícháme rozdrcený jalovec, zelený pepř, olej, cukr a hotovou marinádou zalijeme maso, necháme 2 hodiny uležet.
-
2
Uleželé maso grilujeme za častého otáčení 10 minut z obou stran, bohatě potíráme marinádou.
-
3
Zatím opereme špenátové listy a necháme okapat, připravíme zálivku z prolisovaného česneku, oleje, soli, pepře a citronové šťávy. Špenát smícháme s nakrájenými olivami a zalijeme dresinkem.
-
4
Maso podáváme ozdobené plátky rajčat a se špenátovým salátem.