Kuličky z mletého masa v rajčatové omáčce
Suroviny
- 750 g Rajčata
- 400 g Vepřové maso mleté
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Žemle tuková
- 3 ks Máta
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 431 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 27 g
- Sodík 181 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 133.3 mg
- Draslík 895.2 mg
- Vláknina 7124.7 mg
- Vitamín A 7124.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.3 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kůrku z žemle nastrouháme, střídku namočíme na chvíli do studené vody, poté důkladně vymačkáme, smícháme s masem a jedním vejcem. Přidáme nastrouhanou jednu cibuli a prolisované 2 stroužky česneku. Mátu opláchneme, otrháme lístky a vmícháme do směsi. Ochutíme solí a pepřem. Vše důkladně prohněteme. Vmícháme nastrouhanou kůrku a strouhanku. Zakryjeme a odložíme na 30min do lednice.
-
2
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme semínka. Dužinu nakrájíme na kousky. Zbylou cibuli nasekáme najemno. Rozpálíme olej a cibuli osmahneme dozlatova. Prolisujeme k ní česnek, přidáme rajčata, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a 5min povaříme na mírném ohni.
-
3
Z masové směsi vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu, vložíme do omáčky, vmícháme skořici a zakryté dusíme cca 20min. Poté ihned podáváme.