Jehněčí vývar s tuřínem
Suroviny
- 300 g Brambory
- 60 g Celer - nať
- 200 g Květák
- 200 g Pórek
- 700 g Tuřín
- 60 g Petržel - nať
- 150 g Šunka od kosti
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 750 g Jehněčí krkovice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 2 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1418 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 105 g
- Sodík 1193 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 189.4 mg
- Draslík 1792.9 mg
- Vláknina 26011.8 mg
- Vitamín A 26011.8 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 126.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tuřín a brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a tuřín s česnekem krátce podusíme, zalijeme 1 litrem jehněčího vývaru, přidáme sůl, mletý kmín, tymián, pepř a pomalu vaříme 15 minut. Pak do polévky přidáme pokrájené brambory a vaříme dalších 15 minut.
-
2
Mezitím si na pánvi na másle zpěníme lahůdkovou cibuli s pórkem a děrovanou naběračkou ji vybereme tak, aby nám máslo zůstalo v pánvi a zeleninu přidáme do polévky. V pánvi si na zbylém omastku opečeme dozlatova z každé strany 8 plátků šunky (150 g), kterou pak z pánve vybereme a odložíme na ozdobení polévky. Když je zelenina měkká (celkem ji vaříme 30 minut), vývar podáváme ozdobený s opečenými plátky šunky.
-
3
Jehněčí masový vývar [28495]:
-
4
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
5
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
6
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
7
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.