Jehněčí vývar s tuřínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 60 g Celer - nať
  • 200 g Květák
  • 200 g Pórek
  • 700 g Tuřín
  • 60 g Petržel - nať
  • 150 g Šunka od kosti
  • 200 g Kosti hovězí morkové
  • 750 g Jehněčí krkovice
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 2 ks Česnek
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1418 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 105 g
  • Sodík 1193 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 189.4 mg
  • Draslík 1792.9 mg
  • Vláknina 26011.8 mg
  • Vitamín A 26011.8 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 126.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tuřín a brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou lahůdkovou cibuli s pórkem pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a tuřín s česnekem krátce podusíme, zalijeme 1 litrem jehněčího vývaru, přidáme sůl, mletý kmín, tymián, pepř a pomalu vaříme 15 minut. Pak do polévky přidáme pokrájené brambory a vaříme dalších 15 minut.

  • 2

    Mezitím si na pánvi na másle zpěníme lahůdkovou cibuli s pórkem a děrovanou naběračkou ji vybereme tak, aby nám máslo zůstalo v pánvi a zeleninu přidáme do polévky. V pánvi si na zbylém omastku opečeme dozlatova z každé strany 8 plátků šunky (150 g), kterou pak z pánve vybereme a odložíme na ozdobení polévky. Když je zelenina měkká (celkem ji vaříme 30 minut), vývar podáváme ozdobený s opečenými plátky šunky.

  • 3

    Jehněčí masový vývar [28495]:

  • 4

    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

  • 5

    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.

  • 6

    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.

  • 7

    Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře k receptu