Plněné řízky s jablky
Suroviny
- 60 g Cibule
- 250 g Jablka
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 600 g Vepřová kýta
- 40 g Švestky sušené
- 250 ml Džus jablečný
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 4 kávová lžička Želé rybízové
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 39 g
- Sodík 572 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 124.5 mg
- Draslík 769 mg
- Vláknina 5713 mg
- Vitamín A 5713 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 30.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řízky osušíme papírovou utěrkou a naklepeme je plochou stranou paličky na maso na velmi tenko. Do hrnce dáme asi 1/4 1 vody s cukrem a citronovou šťávou. Jablka oloupeme a odstraníme jádřinec, nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Čtyři největší plátky dáme stranou, ostatní položíme do vody s citronem a cukrem.
-
2
Řízky okořeníme po jedné straně solí a pepřem, na polovinu řízku položíme plátky jablka, do otvoru po jádřinci dáme sušenou švestku. Navrch nasypeme mletý zázvor. Řízky přehneme napůl, okraje kolem dokola lehce naklepeme paličkou na maso a masové taštičky ve špičce propíchneme jehlami na rolády nebo párátky. Zvenku posolíme a taštičky zaprašíme moukou.
-
3
Rozehřejeme pánev (k níž máme dobře těsnicí pokličku) a pak na ní necháme zpěnit máslo. Smažíme masové taštičky z jedné strany na středně velkém plameni asi 5 min., obrátíme, nasypeme mezi ně nakrájenou cibuli a opět asi 5 min. smažíme, až vše pěkně zhnědne. Přilijeme jablečnou šťávu, Ochutíme solí a pepřem. Přikryjeme a necháme taštičky na slabém plameni 30 min. dusit.
-
4
Jablka povaříme v citronové várce a přikryté necháme na velmi slabém plameni 20 min. táhnout. Řízkové taštičky úhledně urovnáme na talíře a zalijeme omáčkou, v níž jsme dusili jablka. Plátky jablka vyndáme z várky a naplníme je želé.