Plněné řízky s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 250 g Jablka
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 600 g Vepřová kýta
  • 40 g Švestky sušené
  • 250 ml Džus jablečný
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 4 kávová lžička Želé rybízové
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 608 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 572 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 124.5 mg
  • Draslík 769 mg
  • Vláknina 5713 mg
  • Vitamín A 5713 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 30.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Řízky osušíme papírovou utěrkou a naklepeme je plochou stranou paličky na maso na velmi tenko. Do hrnce dáme asi 1/4 1 vody s cukrem a citronovou šťávou. Jablka oloupeme a odstraníme jádřinec, nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Čtyři největší plátky dáme stranou, ostatní položíme do vody s citronem a cukrem.

  • 2

    Řízky okořeníme po jedné straně solí a pepřem, na polovinu řízku položíme plátky jablka, do otvoru po jádřinci dáme sušenou švestku. Navrch nasypeme mletý zázvor. Řízky přehneme napůl, okraje kolem dokola lehce naklepeme paličkou na maso a masové taštičky ve špičce propíchneme jehlami na rolády nebo párátky. Zvenku posolíme a taštičky zaprašíme moukou.

  • 3

    Rozehřejeme pánev (k níž máme dobře těsnicí pokličku) a pak na ní necháme zpěnit máslo. Smažíme masové taštičky z jedné strany na středně velkém plameni asi 5 min., obrátíme, nasypeme mezi ně nakrájenou cibuli a opět asi 5 min. smažíme, až vše pěkně zhnědne. Přilijeme jablečnou šťávu, Ochutíme solí a pepřem. Přikryjeme a necháme taštičky na slabém plameni 30 min. dusit.

  • 4

    Jablka povaříme v citronové várce a přikryté necháme na velmi slabém plameni 20 min. táhnout. Řízkové taštičky úhledně urovnáme na talíře a zalijeme omáčkou, v níž jsme dusili jablka. Plátky jablka vyndáme z várky a naplníme je želé.

Komentáře k receptu