Zelnice s uzeným masem

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4 porce

Suroviny

  • 250 g Zelí kysané
  • 200 g Uzené maso vařené
  • 100 ml Hovězí vývar základní
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 1.25 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 2 polévková lžíce Tuk
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 500 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 161 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 122.1 mg
  • Draslík 190 mg
  • Vláknina 3514.8 mg
  • Vitamín A 3514.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 50.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzené maso nakrájíme na kostičky, vložíme do vody a přivedeme k varu. Vložíme kysané zelí, osolíme, opepříme a vaříme do poloměkka.

  • 2

    Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, poprášíme sladkou červenou paprikou, vše osmahneme a připravenou jíšku vložíme do polévky.

  • 3

    Vše uvaříme do měkka.

  • 4

    Polévku nakonec zjemníme smetanou s rozšlehaným žloutkem.

Komentáře k receptu

  • Aleisa
  • 09.01.2016 18:25:40

Na cibulovou jíšku jsem použila malinko více oleje, mletou papriku doporučuji dát až nakonec, promíchat a jíšku odstavit. Jinak hrozí, že paprika zhořkne. Uzené maso, pokud už je vařené, bych dala až nakonec do hotové polévky ke konci píipravy a místo hovězího vývaru bych použila vývar uzený. Na podobné polévky používám i uzené kosti, z kterých mám po uvaření jak vývar, tak i trochu masa které oberu z kostí. Žloutek jsem vynechala úplně, použila jsem jen smetanu. Soli jsem dala podle potřeby. Pokud je zelí dost kyselé, přidávám malinko cukru. Polévka byla dobrá, ale doporučuji dělat jiným postupem, jak jsem popsala výše.

Odpovědět