Králík plněný játry III
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Cibule
- 1 ks Játra králičí
- 1 ks Králičí maso
- 1 ks Martell cognac
- 1 ks Sůl
- 1 ks Sůl
- 1 ks Kari koření
- 1 stroužek Česnek
- 0.1 l Víno bílé
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 737 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 25 g
- Sodík 129409 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 113.8 mg
- Draslík 856.6 mg
- Vláknina 9465.5 mg
- Vitamín A 9465.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava náplně :
-
2
Králičí játra nakrájíme na nudličky a dáme přes noc marinovat do koňaku.
-
3
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme marinovaná králičí játra. Okořeníme kari kořením, podusíme, zjemníme smetanou. Šťávu necháme mírně odpařit a na závěr osolíme.
-
4
Odblaníme hřbet z kýty z králíka. Hřbet rozdělíme na porce a prořízneme do nich otvory. Vykostíme kýty a rozřízneme na pláty. Maso osolíme.
-
5
Do hřbetních porcích vložíme část náplně a uzavřeme párátky nebo jehlicí.
-
6
Pláty z kýty potřeme druhou částí náplně, sbalíme a převážeme nití, aby náplň nevytékala.
-
7
Na rozehřátém tuku připravené porce masa opečeme, poklademe tenkými plátky slaniny a za častého podlévání vínem a přelévání vypečenou šťávou pečeme do měkka. Šťávu zahustíme moučným máslem (lžičku másla smícháme se lžičkou mouky a po malých kouscích vhazujeme do šťávy) a ještě krátce povaříme.
-
8
Jako přílohy podáváme dušenou zeleninu a saláty, jemné noky, vařené brambory sypané petrželovou natí.