Králík na černo s chřestem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Švestky
- 50 g Perník
- 50 g Slanina vepřová
- 150 g Chřest bílý
- 100 g Máslo čerstvé
- 400 ml Víno bílé
- 100 ml Olej olivový extra panenský
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Králík
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1187 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 73 g
- Sodík 709 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 253.5 mg
- Draslík 1314.6 mg
- Vláknina 11888.8 mg
- Vitamín A 11888.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králíka naporcujeme, stehna oddělíme a hřbet vykostíme, pokapeme olejem a dáme odležet do chladničky. Stehna nařízneme na několika místech a do naříznutých míst vložíme špek. Stehna potřeme solí a pepřem.
-
2
Na pánvi rozpálíme olej a stehna ze všech stran lehce opečeme. Maso dáme stranou a na pánvi orestujeme na drobno nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli. Po třech minutách přilijeme víno a po dalších dvou přidáme švestky. Směsí zalijeme stehna a dáme do ledničky 24 hodin marinovat.
-
3
Druhý den stehna vyndáme a dáme péct na 90 minut při teplotě 140 °C. Maso ze hřbetu osolíme, opepříme a dáme opéct na másle. Hřbet následně obalíme v nastrouhaném perníku, dáme na minutku ještě opékat na pánev, kam přidáme i na větší kusy pokrájený chřest. Na závěr jen rozložíme na talíř, přidáme králičí stehno a posypeme petrželkou.