Pečený králík v hořčičné omáčce
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 60 g Špek
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 7 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Šalotka
- 2 ks Králík hřbet
- 2 špetka Sůl mořská
- 9 stroužek Česnek
- 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 5 dl Víno červené
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 2.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 573 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 28 g
- Sodík 703 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 33.5 mg
- Draslík 816.4 mg
- Vláknina 13378.5 mg
- Vitamín A 13378.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Anglickou slaninu (50 g) pokrájíme na hranolky. 60 g špeku pokrájíme na kostičky. Česnek očistíme a 6 stroužků rozpůlíme. 3 stroužky česneku s očištěnou šalotkou pokrájíme nadrobno.
-
2
Hřbety z mladých králíků odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou a česnekem. Každou porci osolíme, posypeme silně čerstvě pomletým pepřem 4 barev.
-
3
V pekáči rozškvaříme slaninu a králičí hřbety s česnekem orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme červené víno, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C doměkka přibližně 35-40 minut. Během pečení maso podléváme a otáčíme.
-
4
Upečené maso vyjmeme z pekáče, vykostíme a nakrájíme na plátky.
-
5
Do výpeku dáme šalotku, přimícháme hořčici a dusíme za občasného promíchání přibližně 15 minut. Cibule se musí rozvařit.
-
6
Kysanou smetanu zředíme studeným hovězím vývarem, ochutíme pepřem, 2 špetkami mořské soli a přimícháme do omáčky. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem, povaříme 1-2 minuty, maso vložíme zpět, krátce povaříme (1-2 minuty) a podáváme.