Tádžická hrachová polévka se skopovým masem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 22 g
- Sodík 222 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 158.3 mg
- Vláknina 7218.1 mg
- Vitamín A 7218.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem do studené vody namočíme hrách.
-
2
Skopové maso rozkrájíme na kostky, vložíme do velkého hrnce se 3 l vody a zakryté vaříme asi 1,5 hodiny. Poté maso drátěnou sběračkou vybereme a na velkém pekáči v troubě na oleji ze všech stran opečeme. Maso i s výpekem následně vrátíme do přecezeného vývaru, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli i hrách a společně vaříme dále. Během vaření přiléváme horkou vodu tak, abychom měli stále 3 l polévky. Po 90 minutách polévku osolíme, přidáme bobkový list a tlučený pepř, poté ještě 15 minut povaříme.
-
3
Během vaření polévky připravíme přílohu: z 500 g polohrubé mouky, 50 ml vody a lžičky soli připravíme těsto, z nějž vytvarujeme tenké placky. Na velké pánvi nebo pekáči je poté z obou stran na malém množství oleje opékáme. Opečené placky rozkrájíme na pruhy (asi jako hodně široké nudle).
-
4
Polévku podáváme tak, že do talíře vložíme nakrájené plackové pruhy, které nakonec zalijeme horkou polévkou.