Bozbaš, národní arménská polévka ze skopového masa
Suroviny
- 600 g Skopová plec
- 300 g Fazole
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 4 ks Brambory
- 2 ks Citrony
- 2 ks Jablka
- 3 ks Rajčata
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Libeček
- 6 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 581 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 31 g
- Sodík 158 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 11.4 mg
- Draslík 472.2 mg
- Vláknina 10001.8 mg
- Vitamín A 10001.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou plec rozkrájíme na kostky, zalijeme dvěma litry vody, přidáme den předem namočené malé fazole a vaříme asi 90 minut. Maso poté drátěnou naběračkou z hrnce vyjmeme, na másle po všech stranách opečeme, následně ho vrátíme do vývaru a vaříme do měkka. K masu postupně přidáváme oloupané rozčtvrcené brambory, pokrájená rajčata a na kostky nakrájená (jádřinců zbavená) jablka.
-
2
Asi 15 minut před koncem vaření bozbaš osolíme, okořeníme tlučeným pepřem, sladkou paprikou, přidáme cukr a ochutíme šťávou ze 2 citronů, sekanou petrželkou, koprem i libečkem.
-
3
Polévku rozdělíme do talířů, do každého přidáme lžíci zakysané smetany a podáváme.