Bozbaš, národní arménská polévka ze skopového masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Skopová plec
  • 300 g Fazole
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 4 ks Brambory
  • 2 ks Citrony
  • 2 ks Jablka
  • 3 ks Rajčata
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 6 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 581 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 158 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 11.4 mg
  • Draslík 472.2 mg
  • Vláknina 10001.8 mg
  • Vitamín A 10001.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Skopovou plec rozkrájíme na kostky, zalijeme dvěma litry vody, přidáme den předem namočené malé fazole a vaříme asi 90 minut. Maso poté drátěnou naběračkou z hrnce vyjmeme, na másle po všech stranách opečeme, následně ho vrátíme do vývaru a vaříme do měkka. K masu postupně přidáváme oloupané rozčtvrcené brambory, pokrájená rajčata a na kostky nakrájená (jádřinců zbavená) jablka.

  • 2

    Asi 15 minut před koncem vaření bozbaš osolíme, okořeníme tlučeným pepřem, sladkou paprikou, přidáme cukr a ochutíme šťávou ze 2 citronů, sekanou petrželkou, koprem i libečkem.

  • 3

    Polévku rozdělíme do talířů, do každého přidáme lžíci zakysané smetany a podáváme.

Komentáře k receptu