Dušená jehněčí plec s brambory, pórkem a mrkví
Suroviny
- 650 g Jehněčí plec
- 750 g Brambory
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Pórek
- 4 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 plátek Chléb konzumní
- 6 dl Vývar zeleninový
- 4 dl Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 807 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 376 g
- Sodík 1823 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 129.8 mg
- Draslík 1920.2 mg
- Vláknina 38704.3 mg
- Vitamín A 38704.3 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.9 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso z plecka důkladně odblaníme, promyjeme ho v horké vodě, poté pod tekoucí studenou vodou. Maso osušíme a nakrájíme na plátky, dáme je do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nové koření, celý pepř a pod pokličkou pomalu dusíme asi 25 minut. Poté poloměkké maso vyjmeme, osolíme a ochutíme čerstvě pomletým pepřem podle chuti.
-
2
Očistíme pórek, oloupeme mrkev a brambory, zeleninu omyjeme a pokrájíme na plátky. Pórek s mrkví dáme do mísy a promícháme. Zvlášť plátky brambor v míse osolíme, posypeme drceným kmínem a promícháme. Zapékací mísu vytřeme 2-3 lžícemi másla. Postupně do ní budeme vrstvit zeleninu (brambory + mrkev s pórkem) a maso. Zakončíme poslední vrstvou brambor. Mezi vrstvy k masu přidáme po 1 bobkovém listu. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme poklicí a mísu dáme do trouby. Dusíme a zároveň pečeme v předehřáté troubě na 160°C-170°C přibližně 40-45 minut. Takto připravené maso se zeleninou podáváme s čerstvým chlebem.