Uzbecký skopový plov
Suroviny
- 550 g Skopová plec
- 300 g Mrkev kořen
- 400 g Rýže loupaná
- 150 g Cibulka jarní
- 800 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 6 ks Rajčata
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 0.94 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 864 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 206 g
- Sodík 743 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 97 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 667.5 mg
- Vláknina 16711.2 mg
- Vitamín A 16711.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné skopové plecko nakrájíme na malé kostky, na nudličky mrkev a na půlkolečka cibuli.
-
2
V kastrole na rozpáleném oleji rychle opražíme maso, pak přidáme cibuli s mrkví a lžičkou cukru a vše společně osmahneme. Opečenou směs zalijeme horkým hovězím vývarem, přidáme rajský protlak, sůl s pepřem a asi 45 minut povaříme.
-
3
K masu potom přisypeme opranou rýži a ještě 10 minut vaříme. Pak kastrol přikryjeme pokličkou a vše dohromady ještě 35-40 minut dodusíme ve středně zahřáté troubě. Hotový plov podle chuti dosolíme a dopepříme.
-
4
Podáváme posypané krájenou jarní cibulkou a obložené čtvrtkami rajčat.