Krkonošská skopová plec s rýží
Suroviny
- 250 g Rýže loupaná
- 800 g Skopová plec
- 1 kávová lžička Vegeta
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín drcený
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 0.7 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 817 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 220 g
- Sodík 77 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 148.2 mg
- Vláknina 10183.2 mg
- Vitamín A 10183.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkve oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Petrželku omyjeme a okapanou najemno nasekáme.
-
2
Skopovou plec omyjeme studenou vodou, osušíme a rozkrájíme na kousky.
-
3
V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm nakrájenou cibuli, posypeme mletou paprikou, přidáme maso a za stálého míchání ho ze všech stran opečeme. Pak do hrnce přisypeme nakrájenou mrkev, přilijeme pivo s trochou vody, okmínujeme, opepříme, osolíme a pod pokličkou dusíme, až je maso poloměkké. Během dušení maso občas promícháme a podle potřeby přilijeme vodu.
-
4
K změklému masu přisypeme propláchnutou rýži, dolijeme vodu, vmícháme vegetu a rýži i maso necháme dusit pod pokličkou doměkka. Pak pokličku sejmeme a přebytečnou vodu necháme vyvařit. K směsi nakonec vmícháme najemno nasekanou petrželku a podáváme.