Marinované jehněčí s makadamovými ořechy
Suroviny
- 20 g Mandle
- 650 g Jehněčí kýta
- 60 g Oříšky makadamové
- 20 g Hrozinky
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kardamom
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 3 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 3 ks Šalotka
- 1.7 dl Mléko zahuštěné neslazené
- 1 dl Voda pitná
- 1.7 dl Jogurt bílý smetanový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Zázvor celý
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 753 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 78 g
- Sodík 353 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 120 mg
- Draslík 1041.6 mg
- Vláknina 4493.3 mg
- Vitamín A 4493.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso odblaníme, zbavíme tuku a žilek. Omyté a osušené ho nakrájíme na kostky a osolíme. Zázvor očistíme a nastrouháme. Makadamové ořechy s oloupanými mandlemi pomeleme nahrubo a dáme je do mísy. Přidáme k nim drobně nakrájenou šalotku, nastrouhaný zázvor, bílý smetanový jogurt, citrónovou šťávu, mletý koriandr s kardamonem a čerstvě pomletý citrónový pepř. Směs promícháme, vložíme do ní maso a dobře promícháme, aby se směs nabalila na maso. Necháme ho v misce přes noc marinovat v chladničce.
-
2
Omyjeme hrozinky a necháme je okapat. Petrželovou nať a libeček omyjeme a drobně pokrájíme. Maso s marinádou vložíme do hrnce se silným dnem, zalijeme ho kondenzovaným neslazeným mlékem, přimícháme hrozinky, libeček a přivedeme k varu. Pak maso pod pokličkou dusíme při nízké teplotě přibližně 90 minut. Poté odložíme poklici a vaříme do zhoustnutí asi 20-30 minut. Během vaření přilijeme vodu. Před dovařením maso dochutíme solí a přimícháme petrželku.