Jehněčí s rýží a mandlemi
Suroviny
- 500 g Jehněčí plec
- 220 g Rýže dušená
- 125 g Rozinky tmavé
- 60 g Mandle
- 750 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 3 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.18 polévková lžíce Olej olivový
- 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 14 g
- Sodík 492 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 55 mg
- Draslík 389.2 mg
- Vláknina 5306.5 mg
- Vitamín A 5306.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso nakrájíme na malé kousky. Cibule oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky.
-
2
Na velké pánvi rozehřejeme olivový a rostlinný olej, na něm dozlatova osmahneme čtvrtky cibulí. Ty pak z pánve vyjmeme do misky a dáme stranou.
-
3
Do pánve nyní dáme maso a opékáme ho 4 až 5 minut, dokud nemá zlatavou barvu. I maso po opečení vyjmeme a dáme k cibuli.
-
4
Propláchnutou, odkapanou suchou rýži dáme do pánve a za stálého míchání 5 minut opékáme. Pak pomalu přilijeme horký vývar, přisypeme podle chuti tymián, oregano, sůl a pepř. Snížíme teplotu, pánev přikryjeme poklicí a velmi zvolna vaříme přibližně 20 minut, dokud rýže vývar téměř nevsákne. Pak do pánve vrátíme maso s cibulí, promícháme a přikryté vaříme dalších 5 minut.
-
5
Na malé pánvi na sucho rychle opražíme mandle a rozinky, kterými jednotlivé porce masa s rýží posypeme.