Turli tava
Suroviny
- 700 g Jehněčí maso
- 500 g Rajčata
- 200 g Cuketa
- 500 g Brambory
- 500 g Bamja
- 250 g Fazolové lusky zelené
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Cibule
- 1 ks Lilek
- 4 ks Paprika zelená
- 2 dl Voda pitná
- 1 dl Olej olivový
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 48 g
- Sodík 520 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 140 mg
- Draslík 1487.4 mg
- Vláknina 23786 mg
- Vitamín A 23786 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 111.8 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1668.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K přípravě tohoto jídla si nejdříve připravíme zeleninu.
-
2
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostky, řádně osolíme
-
3
a necháme 30 minut "vypotit".
-
4
Po půl hodině lilek propláchneme vodou a necháme osušit.
-
5
Bamju (plod proskurníku jedlého) očistíme a krátce povaříme v osolené vodě, do které jsme dali 1 lžíci octa.
-
6
Když je bamja uvařená, osušíme ji a nakrájíme.
-
7
Papriky (bez jadřinců) a fazolové lusky pokrájíme na proužky,
-
8
spařená oloupaná rajčata, oloupanou cuketu s brambory pokrájíme na kostky.
-
9
Připravíme si hlubší pánev a v ní rozpálíme olej.
-
10
Omyté a odblaněné maso pokrájíme na menší kusy a spolu s drobně pokrájenou cibulí orestujeme na oleji dozlatova.
-
11
Maso potom osolíme.
-
12
K opečenému masu přidáme všechnu připravenou zeleninu, osolíme, opepříme a přidáme 3-4 dl teplé vody a pod pokličkou dusíme doměkka.
-
13
Měkké maso se zeleninou přendáme do vymaštěného pekáče a dáme zapéct do předehřáté trouby.
-
14
Pečeme při teplotě 175 °C tak dlouho, pokud se na turli tava neutvoří zlatohnědá barva a šťáva bude téměř vyvařená.