Masový nákyp s těstovinami
Suroviny
- 250 g Těstoviny konzumní
- 100 g Zakysaná smetana
- 120 g Sýr Provolone
- 450 g Jehněčí maso mleté
- 50 ml Voda pitná
- 100 ml Hovězí vývar základní
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 5 ks Houby sušené
- 2 ks Šalvěj čerstvá
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Rozmarýn sušený
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1013 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 52 g
- Sodík 524 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 238.4 mg
- Draslík 2281.3 mg
- Vláknina 10684.8 mg
- Vitamín A 10684.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 47.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Křemenáče nebo jiné sušené houby namočíme do 50 ml vody.
-
2
Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a jednu lžíci oleje. Přidáme těstoviny a vaříme 12-15 minut, doměkka. Scedíme, propláchneme vodou a dáme stranou.
-
3
Cibuli nasekáme nadrobno, lístky šalvěje nasekáme najemno. Troubu předehřejeme na 210 °C. V pánvi rozpálíme zbylý olej a mleté maso na něm opečeme. Přidáme cibuli a dál opékáme. Pak směs zalijeme vývarem, namočenými houbami i s vodou a dochutíme solí, pepřem a rozmarýnem.
-
4
Maso promícháme s těstovinami a dáme do máslem vymazané formy. Vejce rozšleháme ve smetaně, osolíme a zalijeme jimi nákyp. Povrch pokryjeme plátky sýra a 20 minut zapékáme.
-
5
Hotový nákyp necháme trochu vychladnout a podáváme.