Telecí řízky s kořenovou zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Telecí kýta
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 150 g Zelenina kořenová
  • 30 ml Olej rostlinný
  • 250 ml Hovězí vývar základní
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Nové koření celé
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 548 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 358 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 194.8 mg
  • Draslík 629.9 mg
  • Vláknina 2506.1 mg
  • Vitamín A 2506.1 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, okořeníme a obalíme v mouce. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky.

  • 2

    Řízky z obou stran osmažíme na másle s olejem, přimícháme cibuli, zeleninu a smažíme dozlatova. Poté přidáme bobkový list, nové koření, zalijeme vývarem a dusíme, až je maso měkké.

  • 3

    Udušené maso vyjmeme, do šťávy zašleháme smetanu, v níž jsme rozmíchali lžíci mouky a za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut. Hotovou omáčku přecedíme, ochutíme cukrem, octem.

  • 4

    Řízky podáváme přelité omáčkou.

Komentáře k receptu