Telecí řízky s kořenovou zeleninou
Suroviny
- 600 g Telecí kýta
- 30 g Máslo čerstvé
- 150 g Zelenina kořenová
- 30 ml Olej rostlinný
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření celé
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 548 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 40 g
- Sodík 358 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 194.8 mg
- Draslík 629.9 mg
- Vláknina 2506.1 mg
- Vitamín A 2506.1 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, okořeníme a obalíme v mouce. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky.
-
2
Řízky z obou stran osmažíme na másle s olejem, přimícháme cibuli, zeleninu a smažíme dozlatova. Poté přidáme bobkový list, nové koření, zalijeme vývarem a dusíme, až je maso měkké.
-
3
Udušené maso vyjmeme, do šťávy zašleháme smetanu, v níž jsme rozmíchali lžíci mouky a za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut. Hotovou omáčku přecedíme, ochutíme cukrem, octem.
-
4
Řízky podáváme přelité omáčkou.