Telecí pupek se špenátovým fášem
Suroviny
- 150 g Kuřecí prsa
- 80 g Máslo čerstvé
- 150 g Špenát listový čerstvý
- 80 g Šunka krůtí
- 100 g Rajčata sušená sterilovaná
- 400 g Telecí pupek (bok)
- 2 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Bránice
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 4 stroužek Česnek
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Víno červené
- 1 dl Vývar telecí
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 67 g
- Sodík 1094 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 397.2 mg
- Draslík 1069.6 mg
- Vláknina 6809.2 mg
- Vitamín A 6809.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí omytý a osušený pupek (bez blan) rozkrájíme podélně v polovině tak, že utvoříme velký plát. Maso potřeme olejem, osolíme a posypeme bílým pepřem.
-
2
Omyté čerstvé špenátové listy dáme do mixéru. Přidáme k němu nadrobno pokrájené kuřecí prsa, krůtí šunku, rozdrobený bílý chleba, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a 3 dl smetany. Vše rozmixujeme na hustou kaši - fáš. Na pečícím plechu potřeném olejem rozprostřeme vepřovou síťku - bránici. Na ni rozetřeme 1/2 fáše, na fáš opatrně položíme plát pupku, který potřeme 2/2 fáše. Maso opatrně stočíme do tvaru rolády a síťku důkladně utáhneme do požadovaného tvaru. Plech s masem vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme 30-40 minut.
-
3
Připravíme si šťávu na polití. Sušená rajčata a očištěný česnek pokrájíme nadrobno. Šalotku pokrájíme na kostičky. Rozmarýn omyjeme a drobné lístky otrháme. V pánvi zpěníme na másle šalotku s česnekem, přidáme rajčata, rozmarýn a smažíme společně asi 1-2 minuty. Přilijeme 1 dl červeného vína, 1 dl telecího fondu a směs za stálého míchání vaříme asi 3-5 minut. Přimícháme máslo a pánev s rajčatovou šťávou odtavíme z plotny.
-
4
Upečené maso nakrájíme na plátky, dáme je na talíře, polijeme je šťávou ze sušených rajčat a servírujeme.