Telecí pečeně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Hovězí vývar základní
  • 0.125 l Víno bílé
  • 1 kg Telecí kýta
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 322 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 745 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 139.7 mg
  • Draslík 835.2 mg
  • Vláknina 2177.2 mg
  • Vitamín A 2177.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí kýtu omyjeme, očistíme, vykostíme. Poté je naklepeme, osolíme a svážeme je motouzem do tvaru válečku a protkneme je proužky slaniny.

  • 2

    V kastrolu rozehřejeme máslo, maso na něj vložíme, přidáme cibuli rozkrájenou na plátky a necháme dusit. Ponejprve bez podlévání, poté mírně podlijeme a necháme maso dopéct. Maso ze šťávy vyndáme a necháme jej přikryté v troubě.

  • 3

    Do šťávy přilijeme víno a přimícháme světlou jíšku (můžeme použít hotovou kupovanou). Poté rozředíme vývarem.

  • 4

    Z cukru uděláme na pánvi karamel, zalijeme lžící vody, řádně zamícháme a přilijeme do šťávy. Šťávu okořeníme nastrouhanou kůrou z půlky pomeranče, povaříme a po odstavení z ohně zakapeme šťávu ještě šťávou z půlky pomeranče.

  • 5

    Pečeni nakrájíme na plátky a polijeme šťávou.

  • 6

    Jako přílohu podáváme paštičky z lístkového těsta.

Komentáře k receptu