Telecí řízky s citrónovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Brambory
- 480 g Telecí kýta
- 50 ml Víno bílé
- 2 ks Rozmarýn čerstvý
- 2 ks Bazalka
- 2 ks Citrony
- 1 hrst Rukola
- 5 špetka Sůl
- 5 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl hrubozrnná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 0.23 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 354 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 12 g
- Sodík 881 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 95 mg
- Draslík 1247.9 mg
- Vláknina 15554.8 mg
- Vitamín A 15554.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Brambory důkladně omyjeme. Rozmarýn, bazalku a rukolu opláchneme a dosucha otřepeme. Jehličky rozmarýnu a lístky bazalky otrháme od stonků.
-
2
Brambory rozpůlíme a řeznou plochou je položíme na plech směrem nahoru. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme jehličkami rozmarýnu. Plech dáme do předehřáté trouby a brambory pečeme asi 35-40 minut dozlatova.
-
3
Řízky krátce opláchneme studenou vodou a důkladně osušíme. Pak je napříč rozpůlíme a lehce naklepeme mezi dvěma listy průhledné potravinářské fólie. Osolíme, opepříme a posypeme kukuřičným škrobem. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu. Ve velké pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a postupně v něm opékáme řízky vždy 1-2 minuty po každé straně. Vyndáme z pánve a zakryté dáme na teplé místo. Výpek v pánvi zalijeme vínem, vmícháme máslo a citrónovou šťávu a omáčku dochutíme solí a pepřem.
-
4
Zbylý citrón omyjeme horkou vodou, osušíme a nakrájíme na dílky. Na talíře upravíme telecí řízky, brambory, lístky bazalky a rukolu, přelijeme omáčkou, řízky posypeme hrubozrnnou solí a podáváme obložené dílky citrónu.