Telecí polévka s kukuřičnou polentou
Suroviny
- 125 g Česnekové máslo
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 80 g Kukuřičná krupice T 600
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Česnek
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 5 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 214 g
- Sodík 925 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 310.2 mg
- Draslík 1291 mg
- Vláknina 18964.7 mg
- Vitamín A 18964.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 124.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme česnekové máslo: 125 g změklého másla promícháme v misce s 5 stroužky česneku, přidáme 2 špetky soli, 2 špetky bílého pepře a máslo dobře vymícháme.
-
2
Čerstvý tymián, oregano a petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
3
V hrnci na 3 lžicích česnekového másla zpěníme cibuli, pak k ní přisypeme 80 g kukuřičné krupice a za stálého míchání ji osmažíme dozlatova. Pak na polentu přilijeme 1 litr telecího čistého bujonu, když přijde k varu, přidáme pokrájené bylinky, dochutíme solí, špetkou muškátového oříšku, promícháme a podáváme.
-
4
Telecí masový bujon [27974]:
-
5
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
6
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
7
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
8
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
9
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.