Ragú polévka
Suroviny
- 33.3 g Cibule
- 40 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 100 g Květák
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Sůl
- 66.6 g Tuk
- 0.2 g Pepř černý mletý
- 10 g Polévkové koření
- 10 g Petržel - nať
- 40 g Žampiony čerstvé
- 266.6 g Telecí maso přední
- 100 g Zelenina kořenová
- 266.6 g Kosti hovězí řídké
- 0.2 g Muškátový květ
- 400 ml Mléko polotučné
- 1200 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 260 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 14 g
- Sodík 930 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 73.2 mg
- Draslík 205.4 mg
- Vláknina 2003.9 mg
- Vitamín A 2003.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kosti omyjeme, na drobno rozsekáme a zalijeme částí vody. Mírně osolíme, uvedeme do varu a zvolna vaříme nejméně 2 hodiny.
-
2
Potom přidáme opláchnuté maso, očištěnou, opláchnutou a nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a uvaříme téměř doměkka. Maso vyjmeme a nakrájíme na drobnější kostičky.
-
3
Květák opláchneme, rozebereme na menší růžičky, zalijeme trochou vody, osolíme a částečně uvaříme.
-
4
Z větší části tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme muškátový květ a za stálého prošlehávání ji zalijeme vývarem z masa a kostí, odvarem z květáku a zbylou dávkou vody.
-
5
Uvedeme do varu, přidáme mletý pepř a nejméně 20 minut zvolna vaříme.
-
6
Ke konci varu přilijeme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
-
7
Nakonec do polévky vložíme na malé kostičky nakrájené telecí maso, žampiony (očištěné, opláchnuté, nakrájené na plátky a podušené na zbylém tuku), květák a hrášek a ještě krátce povaříme.
-
8
Polévku dochutíme polévkovým kořením, přisolíme a převaříme.
-
9
Omytou, jemně rozsekanou petrželovou nať nebo pažitku spolu s malými knedlíčky vkládáme do polévky při podávání.
-
10
Příprava knedlíčků: Žemli nebo veku oloupeme, rozkrájíme na malé kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout.
-
11
Máslo rozšleháme s vejcem, osolíme, okořeníme květem a pepřem, přidáme omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku, navlhčenou žemli a strouhanku. Vše dobře promícháme.
-
12
Ze vzniklé hmoty tvarujeme knedlíčky a vaříme je v mírně osolené vodě.