Šči s hlávkovým zelím a pohankou
Suroviny
- 750 g Hovězí maso přední
- 100 g Houby nakládané
- 200 ml Zakysaná smetana
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 3 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Bobkový list
- 8 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 4 stroužek Česnek
- 3.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Zelí hlávkové bílé
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Houby sušené
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Pohanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 78 g
- Sodík 529 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 101.2 mg
- Draslík 1345.6 mg
- Vláknina 21377.5 mg
- Vitamín A 21377.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 133.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso, celou neoloupanou cibuli, půlku velké mrkve, petržele a malého celeru zalijeme ve velkém hrnci 2 litry vody a dáme vařit. Po hodině a půl vývar osolíme a vaříme dále. Když maso změkne, vývar procedíme.
-
2
Mezitím dáme vařit v 0,5 l vody předem namočené a na kousky nakrájené sušené houby spolu se dvěma lžícemi pohanky. Když houby změknou, přidáme lžíci másla a vše vlijeme do masového vývaru.
-
3
Do tohoto základu vložíme nakrouhané spařené hlávkové zelí, na kousky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou druhou půlku mrkve petržele a celeru, zelenou petrželkou a celerovou natí a okořeníme majoránkou, bobkovým listem a celým pepřem. Polévku osolíme, vaříme ještě 20 minut, pak ji sundáme z ohně, přidáme prolisovaný česnek se sekaným koprem, zakryjeme pokličkou a necháme v teple 15 minut ustát.
-
4
Před podáním přidáme do polévky pokrájené nakládané houby, šlehačku a zakysanou smetanu.