Staročeské hovězí kostky
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 800 g Hovězí maso přední
- 2 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 4 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 2 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 710 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 39 g
- Sodík 544 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 155.3 mg
- Draslík 1136.5 mg
- Vláknina 6325.8 mg
- Vitamín A 6325.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule a stroužky česneku oloupeme a nadrobno nakrájíme. Anglickou slaninu rozkrájíme na malé kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
-
2
Hovězí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a rozkrájíme na kostky.
-
3
V hrnci rozehřejeme sádlo a za stálého míchání v něm osmažíme nakrájenou slaninu, cibuli, česnek a maso. Směs posypeme paprikou, přidáme kmín a majoránku, opepříme, osolíme, přilijeme pivo, přimícháme hořčici a pod pokličkou dusíme doměkka. Během dušení občas promícháme a podle potřeby přiléváme vodu. Když je maso měkké, přisypeme do hrnce nakrájená rajčata a dusíme, až jsou zcela měkká. Směs zahustíme chlebovou střídkou, promícháme, ještě krátce převaříme a podáváme.