Lasagne se zeleninou a mletým masem
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
- 50 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Sýr Parmezán
- 230 g Hovězí maso přední
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Celer řapíkatý
- 70 g Sýr Čedar
- 70 g Sýr Gruyére
- 230 g Lasagne
- 600 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 2 kávová lžička Hořčice dijonská
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 12 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Muškátový květ
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1497 kcal
- Sacharidy 184 g
- Tuky 52 g
- Sodík 1298 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 124 mg
- Draslík 673.3 mg
- Vláknina 20235.7 mg
- Vitamín A 20235.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C. Do velkého hrnce si dáme rozehřát olej a přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Opékáme ji 3 minuty. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a opékáme dalších 5 minut. Mezitím si umeleme maso a přidáme ho do hrnce. Opékáme, dokud maso nezmění barvu. Potom vmícháme nadrobno nakrájený celer a mrkev a dále opékáme 5 minut. Dle chuti osolíme a opepříme, dochutíme cukrem a oregánem a přidáme ještě nakrájená rajčata i se šťávou. Na mírném ohni poté vaříme 30 minut. Mezitím si rozmícháme oba druhy sýra s hořčicí a vmícháme je do teplé bešamelové omáčky. Vezmeme si zapékací mísu, do které vrstvíme lasagnové pláty s masovou omáčkou a nastrouhaným parmezánem. Nakonec nalijeme sýrovou omáčku a posypeme zbylým parmezánem. Pečeme 30 minut.
-
2
Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:
-
3
Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.