Polévka s nudlemi a hovězím masem
Suroviny
- 600 g Hovězí libové
- 300 g Nudle čínské vaječné
- 300 g Salát ledový
- 40 g Citronová tráva
- 300 g Hrachové lusky
- 50 g Koriandr čerstvý
- 800 g Vývar telecí
- 1.5 kávová lžička Chilli omáčka
- 2 kávová lžička Krevetová pasta
- 6 ks Šalotka
- 10 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.4 l Hovězí vývar základní
- 4 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 643 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 16 g
- Sodík 1249 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 116 g
- Cholesterol 87 mg
- Draslík 2165.1 mg
- Vláknina 8945.5 mg
- Vitamín A 8945.5 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 92.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pod proudem studené vody omyjeme hovězí maso, osušíme je a pokrájíme na nudličky silné maximálně 5 milimetrů. Cibule šalotky zbavíme slupek a pokrájíme je na drobné kostičky. Opláchneme citronovou trávu a její vnější listy, které by mohly být v pokrmu tvrdé odstraníme. Všechny stonky trávy rozkrájíme na tři kusy.
-
2
Do připraveného woku vlijeme olej, vložíme do něj nakrájené hovězí maso a krevetovou pastu. Dál vsypeme nasekanou citronovou trávu a pokrájenou šalotku, orestujeme a přelijeme telecím fondem a masovým vývarem.
-
3
Zamícháme ještě rajský protlak a chilli omáčku. Osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut. Pak vyndáme citronovou trávu.
-
4
Umyjeme cukrové lusky, rozpůlíme je. Očistíme jarní cibulky, z dolní světlé části nakrájíme tenké asi 2 milimetrové proužky, z nati kroužky široké asi 3 milimetry. Listy ledového salátu pod tekoucí vodou omyjeme, vytřepeme z nich vodu a nakrájíme na proužky široké maximálně 5 milimetrů.
-
5
Opláchneme koriandr, otřepeme z něj přebytečnou vodu, jeho lístky otrháme, nasekáme nadrobno a promícháme s kroužky z cibulové natě. Odložíme směs stranou.
-
6
Ve větším hrnci uvaříme vodu a připravíme v něm nudle podle návodu uvedeném na jejich obalu.
-
7
Do polévky ve woku vložíme cibulové proužky a cukrové lusky a vaříme asi 3 minuty. Podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme ještě ledový salát, teď už ale nevaříme a necháme jenom mírně ohřát. Předem nahřejeme misky a do nich vléváme polévku. Nakonec každou misku zasypeme směsí koriandru a cibulkové natě.