Turýnské hovězí
Suroviny
- 180 g Cibule
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Mrkev kořen
- 60 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 5 g Majoránka
- 300 g Celer řapíkatý
- 500 g Passata (drcená rajčata)
- 150 ml Víno červené
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Hovězí maso přední
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 138 g
- Sodík 963 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 132.2 mg
- Draslík 1055.1 mg
- Vláknina 11286 mg
- Vitamín A 11286 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.2 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, přidáme nakrájené kostky hovězího, kostičky slaniny 2-3 minuty je středně zprudka dohněda smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme.
-
2
Do pekáče nasypeme nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji několik minut smažíme, až změkne, ale ještě nemění barvu.
-
3
Vsypeme mouku, mícháme a dobře ji osmažíme. Přidáme passatu, vývar, červené víno, vaříme a mícháme, až omáčka zhoustne. Do pekáče vrátíme maso, přidáme celer, mrkev, česnek, majoránku, sůl, pepř a znovu přivedeme k varu.
-
4
Zakryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160 °C, až maso změkne. Ochutnáme, přisolíme, připepříme, ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme.