Svíčková se žampiony
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 600 g Hovězí svíčková
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Žampiony čerstvé
- 50 g Sádlo škvařené
- 120 g Zelenina kořenová
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření celé
- 1 ks Citronová kůra
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Tymián sušený
- 3 dl Zakysaná smetana
- 1 hrnek Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- 4 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 41 g
- Sodík 596 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 126.3 mg
- Draslík 1469.2 mg
- Vláknina 25992.1 mg
- Vitamín A 25992.1 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninou protkneme odblaněnou svíčkovou, osolíme a ze všech stran prudce osmahneme na oleji.
-
2
Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmahneme na části sádla, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, tymián a citrónovou kůru.
-
3
Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme.
-
4
Do základu dáme opečenou svíčkovou, přikryjeme a v troubě udusíme.
-
5
Během dušení maso obrátíme.
-
6
Měkké maso vyndáme, šťávu zahustíme světlou jíškou, připravenou ze zbytku sádla a hladké mouky.
-
7
Povaříme a zjemníme rozšlehanou smetanou.
-
8
Omáčku můžeme vylepšit bílým vínem, přidáme dle chuťi trochu octa, cukru a opět povaříme a přecedíme.
-
9
Přidáme nakonec žampiony podušené na troše sádla a vody.
-
10
Nakrájíme maso, dáme na mísu, obložíme žampiony, podlijeme trochou omáčky a větší část omáčky podáváme v omáčníku.
-
11
Podáváme s knedlíkem nebo s rýží.