Kuličky z hovězího masa a lilku s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 130 g Anglická slanina
- 200 g Lilek
- 100 g Strouhanka
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 400 g Hovězí maso mleté
- 450 g Tagliatelle
- 160 ml Víno bílé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.07 polévková lžíce Olej rostlinný
- 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 887 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 112 g
- Sodík 1060 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 84.1 mg
- Draslík 1031.1 mg
- Vláknina 12726.6 mg
- Vitamín A 12726.6 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.5 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilek rozpůlíme a potřeme olivovým olejem a v předehřáté troubě zapečeme, poté lilek sloupneme. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek rozdrtíme, citronovou kůru nastrouháme. Vše vložíme do mixeru, přidáme mleté maso, sůl, pepř, strouhanku a rychle umixujeme. Směs přeložíme do mísy a tvoříme mokrýma rukama kuličky a necháme pod fólií odpočinout.
-
2
V mezičase připravíme omáčku. Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky, česnek prolisujeme, bazalku nasekáme najemno. Na oleji zpěníme slaninu s cibulí a chvíli smažíme. Poté přidáme mrkev, česnek a smažíme asi 4 minuty. Poté vmícháme rajčata i s nálevem, víno, sůl a pepř. Na mírném plameni omáčku dusíme zhruba 20 minut.
-
3
Do hrnce s osolenou vroucí vodou vložíme těstoviny a vaříme na skus. Poté je scedíme, necháme okapat a držíme na teple.
-
4
Na pánvi s olejem smažíme masové kuličky ze všech stran dozlatova. Po usmažení necháme okapat na ubrousku.
-
5
Okapané těstoviny v míse promícháme s uvařenou omáčkou, s masovými kuličkami a sypeme bazalkou.