Charčo, gruzínská hovězí polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Hovězí maso přední
  • 1 kávová lžička Celer - nať
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Koriandr čerstvý
  • 4 ks Cibule
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Šafrán
  • 5 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1 polévková lžíce Povidla švestková
  • 5 polévková lžíce Rýže loupaná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 367 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 249 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 62 mg
  • Draslík 675.8 mg
  • Vláknina 7054.3 mg
  • Vitamín A 7054.3 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso nakrájíme na větší kousky a dáme vařit do 2,5 l osolené vody. Povaříme přibližně 90 minut, poté měkké maso vyndáme na talíř a vývar znovu uvedeme do varu.

  • 2

    Mezitím propereme rýži, nahrubo strouháme petržel, nastrouháme jádra vlašských ořechů. Dále v pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, zasmažíme a rozmícháme s trochou horkého vývaru.

  • 3

    Do vařícího bujónu vložíme rýži, po 10 minutách vaření přidáme strouhanou petržel, mletý koriandr, bobkový list, tlučený pepř a rozmíchanou cibulovou jíšku. Za 5 minut poté přidáme nastrouhaná jádra vlašských ořechů, po dalších pěti minutách vaření vložíme rozkrájené maso, lžíci švestkové marmelády, lžíci rajského protlaku, sekanou petrželku, sladkou papriku, špetku šafránu a povaříme ještě 5 minut.

  • 4

    Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme prolisovaný česnek a sekanou celerovou nať, přikryjeme, necháme 10 minut odstát.

  • 5

    Polévku podáváme posypanou nasekaným koprem v jednotlivých talířích.

Komentáře k receptu