Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 120 g Křen
- 180 g Mrkev kořen
- 250 g Hovězí žebra
- 250 g Hovězí maso zadní
- 250 g Hovězí kližka
- 100 g Petržel kořen
- 500 g Kosti hovězí morkové
- 4 krajíc Chléb konzumní
- 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Jablka
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 8 stroužek Česnek
- 2.2 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1742 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 145 g
- Sodík 382 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 80.6 mg
- Draslík 695.4 mg
- Vláknina 12036.2 mg
- Vitamín A 12036.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme hovězí maso: žebro, špičku, hovězí kližku a morkové kosti.
-
2
Ve větším hrnci si přivedeme k varu vodu, vložíme do ní maso s kostí, přidáme nové koření, celý černý pepř a bobkový list.
-
3
Maso vaříme velmi pomalu pod poklicí, jen aby voda mírně probublávala. Vaříme přibližně 2.5 hodiny.
-
4
Mezitím si očistíme cibule a celou paličku česneku, kterou necháme vcelku, jen odstraníme hlavní slupky. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu : mrkev, celer a petržel. Cibule i paličku česneku nasucho opečeme z každé strany na teflonové pánvi dozlatova. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky pokrájenou zeleninu, opečené cibule s česnekem a pomalu vaříme ještě 20-25 minut. Polévku ochutíme solí a pepřem. Dáváme pozor, aby se nám zelenina nerozvařila.
-
5
Oloupaný a omytý křen jemně nastrouháme do misky. Sladkokyselé jablko omyjeme, rozkrájíme a odstraníme jádřinec. Jablko také jemně nastrouháme, promícháme s křenem, podle chuti přidáme cukr a ocet. Poté misku uzavřeme, aby nám nevyprchalo aróma křenu. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Přidáme ji do vývaru těsně před dovařením.
-
6
Maso a zeleninu z vývaru vyjmeme, vývar přecedíme do polévkové mísy. Vložíme do něj na menší kusy pokrájené maso, zeleninu (bez česneku a cibulí), morkové kosti a mísu s vývarem a masem dáme na stůl. Každý si podle chuti nabere vývar, maso i zeleninu. K masu podáváme nastrouhaný křen s jablkem.