Masamanské dušené hovězí kari s arašídy
Suroviny
- 50 g Ořechy burské pražené
- 500 g Hovězí kližka
- 5 g Kardamom
- 100 ml Kokosová smetana
- 400 ml Mléko kokosové
- 1 ks Skořice celá
- 1 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- 3 polévková lžíce Kari pasta
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 4 polévková lžíce Tamarindová pasta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 53 g
- Sodík 338 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 508.2 mg
- Vláknina 16946 mg
- Vitamín A 16946 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z masa odstraníme přebytečný tuk a nakrájíme na kousky o rozměrech přibližně 2 - 3 cm. Kokosové mléko vlijeme do většího hrnce, pozvolna přivedeme k varu. Vložíme maso, částečně zakryjeme, na mírném ohni necháme vařit cca 40 minut do měkka.
-
2
Kokosovou smetanu vlijeme do pánve a 5 minut zahříváme, dokud se nezačne srážet. Vmícháme masamanskou kari pastu a povaříme 2 - 3 minuty, až se pasta rozpustí. Poté přilijeme směs do hrnce k masu, důkladně promícháme. Pozvolna necháme ještě 3 - 4 minuty povařit, občas zamícháme.
-
3
Do hrnce přidáme rybí omáčku, cukr, tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce horké vody, kardamomové tobolky, skořici, na kostičky pokrájenou větší bramboru a plátky cibule. Dále dusíme 15 - 20 minut, dokud kousky brambory nezměknou. Nakonec přisypeme pražené ořechy, promícháme a ještě 5 minut povaříme.
-
4
Hotovou směs rozdělíme do misek a ihned horkou podáváme.