Czákiho roštěná
Suroviny
- 500 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 100 g Rajčata
- 8 g Sůl
- 6 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 40 g Sádlo škvařené
- 20 g Paprika mletá sladká
- 150 g Paprika zelená
- 20 g Mouka pšeničná hladká
- 30 ml Olej rostlinný
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 43 g
- Sodík 1396 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 228.5 mg
- Draslík 333.3 mg
- Vláknina 7127.5 mg
- Vitamín A 7127.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na kousky pokrájenou papriku a rajčata, podusíme na leču, osolíme, zahustíme vejcem.
-
2
Okraje plátků roštěnky nakrojíme, aby se nekroutily, plátky naklepeme, nasolíme, opepříme a naplníme lečem. Svineme, spíchneme jehlou, párátky nebo omotáme nití. Na sádle osmahneme cibuli nadrobno, posypeme pepřem, paprikou a necháme zpěnit, aby se koření rozvinulo. Podlijeme trochou vody, vložíme závitky. Zakryté pozvolna dusíme, podle potřeby podléváme vodou. Když je maso měkké, zalijeme vínem, krátce povaříme, roštěnky ve šťávě několikrát otočíme. Nakonec přidáme smetanu s moukou, povaříme do zhoustnutí a můžeme podávat.