Hovězí kýta na černém pivu
Suroviny
- 80 g Bageta
- 350 g Cibule
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 10 g Tymián čerstvý
- 50 g Hořčice
- 500 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 150 ml Hovězí vývar základní
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Hovězí kýta
- 1 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 27 g
- Sodík 776 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 116 mg
- Draslík 869.7 mg
- Vláknina 4624.6 mg
- Vitamín A 4624.6 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme kostky hovězího masa a zprudka je několik minut dohněda smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme. Pekáč odstavíme na mírnější oheň, přidáme kolečka cibule, drcený česnek a cukr. Průběžně promícháváme a směs několik minut smažíme.
-
2
Přisypeme mouku, mícháme a 1 minutu ji necháme osmažit. Přilijeme pivo a vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.
-
3
Do pekáče vrátíme maso, přilijeme ocet, přidáme snítky petržele a tymiánu (trochu si necháme stranou), bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Podusíme dvě a půl hodiny v předehřáté troubě při 150 °C, až maso změkne. Odstraníme petržel, tymián a bobkový list.
-
4
Teplotu v troubě zvýšíme na 190 °C a připravíme krutony. Bagetu nakrájíme na plátky a potřeme hořčicí. Krutony vložíme do pekáče.
-
5
Pekáč dáme asi na 10 minut do trouby, aby krutony byly křupavé. Ozdobíme čerstvým tymiánem. Podáváme spolu s hovězí kýtou.