Smetanový chřest k hovězímu plátku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 30 g Petržel - nať
  • 100 g Cibulka jarní
  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 150 g Rajčata
  • 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 kg Chřest bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 705 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 605 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 146 mg
  • Draslík 1524.9 mg
  • Vláknina 15386.2 mg
  • Vitamín A 15386.2 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.4 mg
  • Vitamín E 4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 70.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce. Nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky a vaříme v osolené vodě s cukrem a kávovou lžičkou másla asi 10 minut. Chřest vyjmeme a necháme důkladně okapat. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a opražíme na něm mouku, za stálého míchání přilijeme vývar z chřestu a povaříme. Vmícháme smetanu, osolíme a opepříme.

  • 2

    Do omáčky přidáme petrželku a chřest a na mírném plameni necháme prohřát. Očistíme cibulky a nakrájíme je nadrobno. Žampiony omyjeme, očistíme a rozčtvrtíme. Rajčata přelijeme horkou vodou, oloupeme, vykrojíme stopku a nakrájíme na větší kostky. Cibulku, houby a rajčata podusíme na zbývajícím másle a ochutíme solí a pepřem. Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme a na rozpáleném másle opečeme z obou stran. Hotové maso servírujeme na talíři obložené smetanovým chřestem a houbovou směsí.

Komentáře k receptu