Smetanový chřest k hovězímu plátku
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 40 g Máslo čerstvé
- 30 g Petržel - nať
- 100 g Cibulka jarní
- 200 g Žampiony čerstvé
- 150 g Rajčata
- 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 kg Chřest bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 705 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 46 g
- Sodík 605 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 146 mg
- Draslík 1524.9 mg
- Vláknina 15386.2 mg
- Vitamín A 15386.2 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.4 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 70.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce. Nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky a vaříme v osolené vodě s cukrem a kávovou lžičkou másla asi 10 minut. Chřest vyjmeme a necháme důkladně okapat. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a opražíme na něm mouku, za stálého míchání přilijeme vývar z chřestu a povaříme. Vmícháme smetanu, osolíme a opepříme.
-
2
Do omáčky přidáme petrželku a chřest a na mírném plameni necháme prohřát. Očistíme cibulky a nakrájíme je nadrobno. Žampiony omyjeme, očistíme a rozčtvrtíme. Rajčata přelijeme horkou vodou, oloupeme, vykrojíme stopku a nakrájíme na větší kostky. Cibulku, houby a rajčata podusíme na zbývajícím másle a ochutíme solí a pepřem. Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme a na rozpáleném másle opečeme z obou stran. Hotové maso servírujeme na talíři obložené smetanovým chřestem a houbovou směsí.