Madeirská omáčka k hovězímu jazyku

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Cibule
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 10 g Cukr krupice
  • 400 g Zelenina kořenová
  • 5 g Nové koření celé
  • 5 g Pepř černý celý
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 5 g Skořice celá
  • 100 ml Víno madeira
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Hřebíček
  • 2 ks Badyán
  • 1 kg Hovězí jazyk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 836 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 374 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 235.5 mg
  • Draslík 961.2 mg
  • Vláknina 12438 mg
  • Vitamín A 12438 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jazyk očistíme, omyjeme a v dostatečném množství osolené vody vaříme 2 hodiny. Potom přidáme pepř, nové koření, hřebíček, badyán, skořici, bobkový list, 2 cibule, polévkovou zeleninu, tymián a citronovou kůru a vaříme dalších 60-90 minut doměkka. Jazyk vyjmeme, rychle opláchneme studenou vodou a sloupneme kůži. Vývar svaříme na 600 ml a přecedíme. Rozehřejeme máslo a podusíme na něm 2 nakrájené cibule doměkka. Vmícháme mouku a upražíme světle hnědou jíšku. Pomalu přiléváme vývar a 10 minut povaříme. Znovu přecedíme a dochutíme solí, pepřem, cukrem, citronovou šťávou a madeirou. Jazyk nakrájíme na plátky a prohřejeme v omáčce.

  • 2

    Jako přílohu podáváme pyré z brambor a kaštanů a mrkev s rozinkami a mandlemi.

Komentáře k receptu