Madeirská omáčka k hovězímu jazyku
Suroviny
- 120 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Cukr krupice
- 400 g Zelenina kořenová
- 5 g Nové koření celé
- 5 g Pepř černý celý
- 10 g Tymián čerstvý
- 5 g Skořice celá
- 100 ml Víno madeira
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Citrony
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Hřebíček
- 2 ks Badyán
- 1 kg Hovězí jazyk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 836 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 53 g
- Sodík 374 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 235.5 mg
- Draslík 961.2 mg
- Vláknina 12438 mg
- Vitamín A 12438 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jazyk očistíme, omyjeme a v dostatečném množství osolené vody vaříme 2 hodiny. Potom přidáme pepř, nové koření, hřebíček, badyán, skořici, bobkový list, 2 cibule, polévkovou zeleninu, tymián a citronovou kůru a vaříme dalších 60-90 minut doměkka. Jazyk vyjmeme, rychle opláchneme studenou vodou a sloupneme kůži. Vývar svaříme na 600 ml a přecedíme. Rozehřejeme máslo a podusíme na něm 2 nakrájené cibule doměkka. Vmícháme mouku a upražíme světle hnědou jíšku. Pomalu přiléváme vývar a 10 minut povaříme. Znovu přecedíme a dochutíme solí, pepřem, cukrem, citronovou šťávou a madeirou. Jazyk nakrájíme na plátky a prohřejeme v omáčce.
-
2
Jako přílohu podáváme pyré z brambor a kaštanů a mrkev s rozinkami a mandlemi.