Bohdalovský závitek
Suroviny
- 200 g Cibule
- 67 g Slanina vepřová
- 750 g Hovězí maso zadní
- 30 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 150 g Tuk
- 100 g Brambory
- 200 g Zelí kysané
- 30 g Hořčice
- 200 g Párky jemné
- 13 g Česnek
- 67 g Paprikové lusky čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Protlak rajčatový
- 1 l Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 384 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 27 g
- Sodík 1547 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 62.3 mg
- Draslík 207.9 mg
- Vláknina 2464.6 mg
- Vitamín A 2464.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, osolíme, opepříme a naplníme připravenou směsí. Plátky zavineme a upevníme nití nebo párátkem.
-
2
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na tuku ji osmažíme dorůžova. Závitky v základu krátce opečeme, zalijeme částí vývaru a dusíme pod poklicí doměkka.
-
3
Měkké závitky vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, mírně osmahneme a přidáme hořčici, rajčatový protlak a třený česnek. Vše osmažíme, zalijeme vlažným vývarem a dobře rozmícháme. Omáčku za občasného promíchání provaříme.
-
4
Měkké závitky zbavíme nití nebo párátek, přecedíme na ně omáčku přes hustý cedník a krátce vše podusíme.
-
5
Při podávání rozkrojíme každý závitek šikmým řezem a pokládáme náplní nahoru.
-
6
Příprava náplně: Očištěnou slaninu nakrájíme na drobné kostičky, částečně ji roztavíme, přidáme propláchnuté a překájené kysané zelí, opepříme, krátce podusíme a necháme vychladnout.
-
7
Oloupané brambory jemně nastrouháme, necháme chvíli stát, scedíme vodu a brambory vmícháme do zelí se slaninou společně s drobně nakrájenou kapií.
-
8
Touto směsí potřeme rozklepané plátky masa. Do středu plátků položíme kousek oloupaného párku.