Bohdalovský závitek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 67 g Slanina vepřová
  • 750 g Hovězí maso zadní
  • 30 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 150 g Tuk
  • 100 g Brambory
  • 200 g Zelí kysané
  • 30 g Hořčice
  • 200 g Párky jemné
  • 13 g Česnek
  • 67 g Paprikové lusky čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Protlak rajčatový
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 384 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 1547 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 62.3 mg
  • Draslík 207.9 mg
  • Vláknina 2464.6 mg
  • Vitamín A 2464.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, osolíme, opepříme a naplníme připravenou směsí. Plátky zavineme a upevníme nití nebo párátkem.

  • 2

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na tuku ji osmažíme dorůžova. Závitky v základu krátce opečeme, zalijeme částí vývaru a dusíme pod poklicí doměkka.

  • 3

    Měkké závitky vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, mírně osmahneme a přidáme hořčici, rajčatový protlak a třený česnek. Vše osmažíme, zalijeme vlažným vývarem a dobře rozmícháme. Omáčku za občasného promíchání provaříme.

  • 4

    Měkké závitky zbavíme nití nebo párátek, přecedíme na ně omáčku přes hustý cedník a krátce vše podusíme.

  • 5

    Při podávání rozkrojíme každý závitek šikmým řezem a pokládáme náplní nahoru.

  • 6

    Příprava náplně: Očištěnou slaninu nakrájíme na drobné kostičky, částečně ji roztavíme, přidáme propláchnuté a překájené kysané zelí, opepříme, krátce podusíme a necháme vychladnout.

  • 7

    Oloupané brambory jemně nastrouháme, necháme chvíli stát, scedíme vodu a brambory vmícháme do zelí se slaninou společně s drobně nakrájenou kapií.

  • 8

    Touto směsí potřeme rozklepané plátky masa. Do středu plátků položíme kousek oloupaného párku.

Komentáře k receptu