Sladkokyselá hovězí kližka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 194 g
- Sodík 530 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 8.7 mg
- Draslík 292.8 mg
- Vláknina 8917.3 mg
- Vitamín A 8917.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kližku omyjeme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Nakrájené maso opečeme zprudka na rozpáleném sádle a pak jej vyndáme.
-
2
V tuku osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme maso, zalijeme vývarem a přiklopené pozvolna dusíme asi 2 hodiny. Dle potřeby podléváme vodou.
-
3
Asi tak 2 hodiny před vařením si nakrájíme na čtvrtky sušené švestky, smícháme 1 dl vody s 0.5 dl vinného octa a vložíme rozkrájené švestky, aby nám nabotnaly.
-
4
Očištěnou mrkev nakrájíme na tenká kolečka a asi po hodině dušení masa ji k němu přidáme.
-
5
Nabobtnalé švestky přidáme k masu asi tak půl hodiny před koncem dušení.
-
6
Jakmile je maso měkké, rozmícháme 1 lžíce škrobové moučky v octové vodě a zahustíme omáčku. Dle chuti osolíme, opepříme a necháme ještě chvilku zlehka povařit.
-
7
Podáváme s noky.