Mexické ostré kuře
Suroviny
- 750 g Kuřecí prsa
- 120 g Gouda
- 100 g Vlašské ořechy
- 600 g Rýže
- 150 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř cayenský
- 0.5 kávová lžička Tabasco
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Kapie
- 2 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika zelená
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 17 g
- Sodík 535 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 120 mg
- Draslík 839.8 mg
- Vláknina 2252.5 mg
- Vitamín A 2252.5 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čtyři kuřecí prsní řízky bez kůže omyjeme studenou vodou a osušíme a mírně naklepeme. Spaříme rajče, oloupeme ho a rozkrájíme na kousky, oloupeme a pokrájíme větší cibuli a česnek. Rajče, cibuli a česnek pak rozmixujeme se 100 g jader vlašských ořechů.
-
2
Kapie a chilli papričky zbavíme stopek a jader, kapie nakrájíme na dvoucentimetrové kousky a papričky najemno posekáme. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme olej a kuřecí maso na něm opečeme na každé straně 2-4 minuty dozlatova. Opečené maso rozložíme na talíř, kde ho osolíme ½ lžičkou soli a okořeníme ¼ lžičkou cayenského pepře.
-
3
Na výpeku v pánvi orestujeme 3 minuty na středním plameni kapie s papričkami, přimícháme umixovanou směs a 5 minut povaříme. Pak přilijeme drůbeží vývar a bílý vinný ocet, 3x zastříkneme tabascem a přidáme ½ lžičky soli a ¼ lžičky cayenského pepře. Vše dohromady promícháme, navrch rozložíme opečená kuřecí prsa, pánev přikryjeme poklicí a 15-20 minut dusíme. Potom maso posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, znovu přikryjeme, stáhneme z ohně a necháme 5 minut odležet, aby se sýr roztavil.
-
4
Na talíře upravíme dušenou rýži, přidáme porce masa a vše přelijeme omáčkou.