Houbové kuřátko
Suroviny
- 100 g Pečivo pšeničné jemné tukové
- 30 g Petržel - nať
- 1200 g Kuře
- 400 g Hříbky čerstvé
- 750 g Dýně Hokkaidó
- 100 g Mléko plnotučné
- 10 g Pepř černý mletý
- 60 g Slanina anglická
- 10 g Sůl
- 100 ml Víno bílé
- 200 ml Vývar drůbeží
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1033 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 57 g
- Sodík 403 mg
- Bílkoviny 81 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 286.3 mg
- Draslík 1225.6 mg
- Vláknina 11896.5 mg
- Vitamín A 11896.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.7 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme horkým mlékem.
-
2
Jednu čtvrtinu hub nakrájíme nahrubo, zbytek na jemno.
-
3
Slaninu nakrájíme na kostičky.
-
4
Cibuli a česnek nakrájíme na jemno.
-
5
Z citronu nastrouháme kůru.
-
6
Petrželku nasekáme nadrobno.
-
7
V pánvi opékáme na oleji slaninu, česnek a jednu cibuli. Po chvíli přidáme i houby nakrájené nahrubo.
-
8
Vejce, polovinu nasekané petrželky a citronovou kůru smícháme a přidáme k pečivu. Nakonec vmícháme i slaninovou směs.
-
9
Touto nádivkou naplníme kuře, které jsme osolili a opepřili (i zevnitř). Svážeme nohy a pečeme 1,5 hod - podléváme.
-
10
Dvacet minut před koncem přidáme ke kuřeti na měsíčky nakrájenou dýni.
-
11
Osm minut před koncem pečení kuřete přidáme zbytek žampionů.
-
12
Druhou cibuli zpěníme na oleji, přidáme víno a zredukujeme do poloviny objemu. Přidáme vývar, zakysanou smetanu a škrob rozmíchaný v trošce vody. Povaříme do námi zvolené hustoty.