Lotrinské kuře s pórkovou nádivkou
Suroviny
- 150 g Veka
- 1000 g Kuře
- 100 ml Mléko polotučné
- 200 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Pórek
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 53 g
- Sodík 604 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 269.3 mg
- Draslík 709.5 mg
- Vláknina 3503 mg
- Vitamín A 3503 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.6 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme pórkovou nádivku: bílou veku rozkrájíme na kostky, v misce zalijeme mlékem a necháme všechnu tekutinu vsáknout. Oloupaný česnek prolisujeme, očistíme velký pórek a pokrájíme ho na kolečka. Česnek s pórkem orestujeme v pánvi na rozehřátém másle do změknutí a necháme vystydnout. Nakonec na veku v misce nalijeme rozšlehané vejce, přidáme pepř, sůl i orestovaný pórek. Nádivku důkladně promícháme.
-
2
Očištěné kuře osolíme, opepříme, lžící naplníme nádivku, otvor uzavřeme jehlicemi a kuře úhledně svážeme potravinářským provázkem.
-
3
Připravené kuře dáme na pekáč, přelijeme suchým bílým vínem a olejem. Pečme v troubě (předehřáté na 180°C) po dobu 1½ - 1¾ hodiny do zlatova. Pekáč vyndáme z trouby, zakryjeme a necháme čtvrt hodiny odpočinout.
-
4
Naporcované kuře podáváme přelité výpekem a posypané sekanou petrželkou.