Německé frikasé s chřestem a hráškem
Suroviny
- 1300 g Kuře
- 120 g Hrášek mražený
- 500 g Chřest zelený
- 3000 ml Voda pitná
- 100 ml Šlehačka
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Petržel
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 944 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 66 g
- Sodík 667 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 267.8 mg
- Draslík 748.2 mg
- Vláknina 4793.8 mg
- Vitamín A 4793.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře střední velikosti dáme vařit do 2 l vody s mrkví, celerem, petrželí, cibulí, česnekem, pepřem a lžičkou soli. Vaříme asi 45 minut, poté maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme, mrkev pokrájíme na kostky, celer i petržel na jemno nastrouháme. Vývar přecedíme.
-
2
Mezitím ze 4 lžic másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme 800 ml vývaru, přidáme maso se zeleninou a cca 10 minut povaříme.
-
3
Zatímco se kuře vaří, necháme rozmrazit mražený hrášek a do kastrolu dáme vařit litr osolené vody. Zelený chřest zbavíme tuhých spodních částí, vršky rozkrájíme na špalíčky 1,5 - 2 cm dlouhé, vhodíme je do vařící vody a vaříme asi 3 minuty do poloměkka.
-
4
Uvařený chřest i rozmrazený hrášek přimícháme do frikasé a společně asi 3 minuty prohříváme.
-
5
Nakonec přidáme šlehačku, zamícháme, ještě asi minutu prohřejeme a podáváme.