Koláč z kuřete pro alergiky na lepek
Suroviny
- 6 g Máslo čerstvé
- 27.5 g Mouka bramborová
- 57.5 g Mouka rýžová
- 150 g Pórek
- 1000 g Kuře
- 140 g Hříbky čerstvé
- 42.5 g Mouka kukuřičná
- 150 ml Víno bílé
- 400 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Xantanová guma
- 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 0.5 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 3.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- 2 polévková lžíce Olej kukuřičný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 175 g
- Sodík 502 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 225 mg
- Draslík 618.3 mg
- Vláknina 5848.6 mg
- Vitamín A 5848.6 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Základní těsto pro alergiky na lepek a ořechy [55877]:
-
2
V misce smícháme všechny tři druhy mouky (trochu rýžové mouky dáme stranou na pomoučnění válu), přidáme xanthanovou gumu a sůl. Promícháme. Přidáváme prsty máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
-
3
Rozšleháme v misce vejce s dvěma lžícemi vody, uděláme uprostřed těsta důlek a vlijeme do něj tři čtvrtiny rozšlehaného vejce. Pomocí vidličky ingredience spojíme.
-
4
Na vál, poprášený rýžovou moukou, přeneseme těsto a dohněteme rukama. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.
-
5
Troubu předehřejeme na 200 °C.
-
6
Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme a přidáme nadrobno pokrájené hříbky. Smažíme 5 minut. Přesuneme hříbky na talíř, do pánve vložíme na kolečka nakrájený pórek a smažíme 2 minuty. Vyndáme na talíř.
-
7
Přilijeme do kastrolu vývar, víno, přidáme bobkový list a na kolečka pokrájenou mrkev. Ztlumíme teplotu a necháme 5 minut vařit. Přidáme na malé kousky rozkrájené kuře, vaříme 5 minut. poté vyjmeme kuře s mrkví na talíř.
-
8
Smícháme v misce kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru, vymícháme dohladka na kaši. Vlijeme do pánve a povaříme asi 3 minuty, dokud kaše nezhoustne. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
-
9
Kousky kuřete, pórku, mrkve a hříbky vložíme do pekáčku a přidáme tymián.
-
10
Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 milimetrů. Odkrojíme část o velikosti pekáče jako víko, vložíme těsto do pekáče a necháme asi 1 cm okraje. Na těsto navrstvíme směs kuřecích kousků se zeleninou. Přikryjeme víkem z těsta, zmáčkneme k sobě s okraji těsta uvnitř pekáče. Uprostřed těsta propíchneme, aby měla kudy unikat pára. Rozšleháme vejce a potřeme jím vrchní část těsta. Pečeme asi 40 minut, ještě teplé krájíme a podáváme.