Kuře s pohankovou nádivkou
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 250 g Pohanka
- 20 g Petržel kudrnka
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kuře
- 1 ks Petržel kořen
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Provensálské koření
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 935 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 172 g
- Sodík 817 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 270.4 mg
- Draslík 1166.1 mg
- Vláknina 16513.3 mg
- Vitamín A 16513.3 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pohanku zalijeme půl litrem vroucí, osolené vody a necháme na teplém místě stát asi 15 minut, než se voda s pohankou spojí, a vznikne nám tak pohanková kaše. Do této kaše vmícháme celé vejce. Než se tak stane, připravíme si zeleninu do nádivky a to tak, že česnek utřeme, cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné, stejně velké kousky. Petrželovou nať propláchneme pod vodou, necháme okapat a nasekáme ji nadrobno. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
-
2
Nakrájenou zeleninu a slaninu vmícháme do připravené pohankové kaše, kterou ochutíme solí, pepřem, lžící provensálského koření a nasekanou petrželovou natí. Zeleninu a koření v pohankové kaši důkladně promícháme, čímž nám vznikne pohanková nádivka. Touto nádivkou naplníme vnitřek kuchyňsky očištěného kuřete, které před plněním nádivkou prosolíme a popepříme. Takto připravené kuře pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.