Kuřecí frikasé s houbami a vinnou omáčkou po francouzsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Houby čerstvé
  • 1000 g Kuře
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Zakysaná smetana
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Nové koření
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 0.44 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 746 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 550 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 203.1 mg
  • Draslík 1225.4 mg
  • Vláknina 7943.8 mg
  • Vitamín A 7943.8 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.8 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Středně velké kuře omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Cibuli, česnek, řapíkatý celer a velkou mrkev očistíme, přidáme ke kuřeti. Zalijeme 2 litry vody, přidáme 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, 8 snítek petrželky bobkový list a 4 kuličky nového koření. Uvedeme do varu a vaříme do měkka, cca 45 minut. Mezitím rozkrájíme šalotku a čerstvé houby.

  • 2

    Zeleninu i kuře z hrnce vyndáme, vývar přecedíme. Kuře vykostíme, maso rozkrájíme na kusy a vařenou zeleninu na kostky. V hluboké pánvi na střední teplotu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a usmažíme zlatavou jíšku. Přilijeme 800 ml vývaru, rozšleháme, přidáme zeleninu s kuřecím masem a frikasé 10 minut povaříme.

  • 3

    Mezitím v jiné pánvi na lžíci másla necháme zesklovatět pokrájenou šalotku, přidáme nakrájené houby a opékáme 7 - 10 minut, než houby změknou a tekutina se vyvaří.

  • 4

    Houbovou směs přidáme do hotového frikasé a postupně vmícháváme víno i zakysanou smetanu.

  • 5

    Hotový pokrm opatrně prohřejeme a podáváme.

Komentáře k receptu