Kuřecí frikasé s houbami a vinnou omáčkou po francouzsku
Suroviny
- 250 g Houby čerstvé
- 1000 g Kuře
- 100 g Celer řapíkatý
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Zakysaná smetana
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Nové koření
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 0.44 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 45 g
- Sodík 550 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 203.1 mg
- Draslík 1225.4 mg
- Vláknina 7943.8 mg
- Vitamín A 7943.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Středně velké kuře omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Cibuli, česnek, řapíkatý celer a velkou mrkev očistíme, přidáme ke kuřeti. Zalijeme 2 litry vody, přidáme 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, 8 snítek petrželky bobkový list a 4 kuličky nového koření. Uvedeme do varu a vaříme do měkka, cca 45 minut. Mezitím rozkrájíme šalotku a čerstvé houby.
-
2
Zeleninu i kuře z hrnce vyndáme, vývar přecedíme. Kuře vykostíme, maso rozkrájíme na kusy a vařenou zeleninu na kostky. V hluboké pánvi na střední teplotu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a usmažíme zlatavou jíšku. Přilijeme 800 ml vývaru, rozšleháme, přidáme zeleninu s kuřecím masem a frikasé 10 minut povaříme.
-
3
Mezitím v jiné pánvi na lžíci másla necháme zesklovatět pokrájenou šalotku, přidáme nakrájené houby a opékáme 7 - 10 minut, než houby změknou a tekutina se vyvaří.
-
4
Houbovou směs přidáme do hotového frikasé a postupně vmícháváme víno i zakysanou smetanu.
-
5
Hotový pokrm opatrně prohřejeme a podáváme.