Drůbeží paštika se smrži

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 175 g Máslo čerstvé
  • 250 g Kuřecí prsa
  • 250 g Krůtí prsa
  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Slanina vepřová
  • 80 g Smrže sušené
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 4 polévková lžíce Hořčice
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1280 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 81 g
  • Sodík 814 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 273.6 mg
  • Draslík 576 mg
  • Vláknina 11335.5 mg
  • Vitamín A 11335.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 55.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse promícháme hladkou mouku se 175 g měkkého másla, přidáme 3-5 lžic vlažné vody, promícháme a rukou vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout.

  • 2

    Sušené smrže namočíme do vody asi na 1 hodinu. Potom je dobře propláchneme, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno.

  • 3

    Omytá kuřecí a krůtí prsa spolu se slaninou nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru, přidáme k nim sůl, pepř, 2 dl smetany a 2 bílky. Vše rozmixujeme, z mixéru přendáme masovou směs do mísy a dáme do chladničky. Omytou zelenou petrželku pokrájíme nadrobno.

  • 4

    V pánvi si rozehřejeme 50 g másla a smrže podusíme. Vychladlé houby a petrželku přidáme k rozmixovanému masu, dobře vše prohněteme a utvoříme váleček.

  • 5

    Na pomoučeném vále si z připraveného těsta vyválíme tenký plát, do středu položíme váleček z masa, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, váleček zavineme do těsta a pevně uzavřeme z každé strany. Poté zavinuté maso vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem, uprostřed válečku si vykrojíme malý otvor a posadíme do něj malý komínek, který jsme si vytvořily z alobalu. Těsto potřeme zbylým vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C dozlatova přibližně 35-45 minut.

  • 6

    Během pečení si připravíme hořčičnou omáčku: do misky dáme 0,5 dl smetany, 1 čerstvý žloutek, 4 lžíce hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 a 1/2 lžičky cukru, 2 lžíce drobně pokrájeného kopru a vše dobře vymícháme dohladka.

  • 7

    Upečenou paštiku nakrájíme na plátky a podáváme horkou s 1-2 lžícemi hořčičné omáčky.

Komentáře k receptu