Nadívaná krůta s jablky
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 1.5 kávová lžička Pepř bílý
- 8 ks Jablka
- 6 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Hřebíček
- 8 ks Švestky sušené
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Víno bílé
- 0.5 dl Olej slunečnicový
- 4 dl Šťáva jablečná 100%
- 1 kg Cibule
- 3.5 kg Krůta
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Skořice celá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 945 kcal
- Sacharidy 128 g
- Tuky 16 g
- Sodík 544 mg
- Bílkoviny 77 g
- Uhlovodany 113 g
- Cholesterol 183.5 mg
- Draslík 2188.5 mg
- Vláknina 29963.8 mg
- Vitamín A 29963.8 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu pokrájíme na hranolky. Očištěnou a omytou krůtu osolíme, prošpikujeme slaninou, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a necháme ji v chladu odpočinout.
-
2
Očistíme cibuli z vrchních hnědých slupek, ale jednu nebo 2 hnědé slupky zachováme. Cibule dáme do pekáče, podlijeme 1.5 dl vody a cibuli v předem vyhřáté troubě upečeme doměkka. Pečeme při 200°C-220°C.
-
3
Mezitím si oloupeme a omyjeme 8 ks větších sladkokyselých jablek, rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a pokrájíme na osminky. 2/3 jablek dáme do hrnce s 6 dl litry vody, přidáme hřebíček, skořici, citronovou kůru a uvaříme je doměkka (asi 10-15 minut). Omyté sušené vypeckované švestky pokrájíme na poloviny.
-
4
Rohlíky pokrájíme na kostky, dáme do mísy, zalijeme je vodou a necháme je namočené. Upečenou cibuli sloupneme, dáme do druhé mísy a rozmixujeme. Pak cibuli dáme do mísy k rohlíkům, přidáme asi 0.5 lžíce soli, černý pepř a promícháme. Ke konci přimícháme švestky.
-
5
Krůtu vyložíme 1/3 pokrájených jablek a cibulovou nádivkou. Dáme ji do pekáče, na který jsme nalili olej, přilijeme 4 dl jablečné šťávy, 1 dl bílého vína a krůtu pomalu pečeme podle velikosti 60 - 110 minut. Krůtu průběžně asi každých 15 minut poléváme výpekem. Upečená krůta má zlatohnědou křupavou kůrku.
-
6
Krůtu rozporcujeme, na talířích porci obložíme uvařenými jablky, polijeme výpekem a podáváme.