Nadívaná krůta s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 150 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Kmín drcený
  • 1.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 8 ks Jablka
  • 6 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Hřebíček
  • 8 ks Švestky sušené
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Víno bílé
  • 0.5 dl Olej slunečnicový
  • 4 dl Šťáva jablečná 100%
  • 1 kg Cibule
  • 3.5 kg Krůta
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Skořice celá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 945 kcal
  • Sacharidy 128 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 544 mg
  • Bílkoviny 77 g
  • Uhlovodany 113 g
  • Cholesterol 183.5 mg
  • Draslík 2188.5 mg
  • Vláknina 29963.8 mg
  • Vitamín A 29963.8 mg
  • Vitamín B6 2.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.7 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu pokrájíme na hranolky. Očištěnou a omytou krůtu osolíme, prošpikujeme slaninou, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a necháme ji v chladu odpočinout.

  • 2

    Očistíme cibuli z vrchních hnědých slupek, ale jednu nebo 2 hnědé slupky zachováme. Cibule dáme do pekáče, podlijeme 1.5 dl vody a cibuli v předem vyhřáté troubě upečeme doměkka. Pečeme při 200°C-220°C.

  • 3

    Mezitím si oloupeme a omyjeme 8 ks větších sladkokyselých jablek, rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a pokrájíme na osminky. 2/3 jablek dáme do hrnce s 6 dl litry vody, přidáme hřebíček, skořici, citronovou kůru a uvaříme je doměkka (asi 10-15 minut). Omyté sušené vypeckované švestky pokrájíme na poloviny.

  • 4

    Rohlíky pokrájíme na kostky, dáme do mísy, zalijeme je vodou a necháme je namočené. Upečenou cibuli sloupneme, dáme do druhé mísy a rozmixujeme. Pak cibuli dáme do mísy k rohlíkům, přidáme asi 0.5 lžíce soli, černý pepř a promícháme. Ke konci přimícháme švestky.

  • 5

    Krůtu vyložíme 1/3 pokrájených jablek a cibulovou nádivkou. Dáme ji do pekáče, na který jsme nalili olej, přilijeme 4 dl jablečné šťávy, 1 dl bílého vína a krůtu pomalu pečeme podle velikosti 60 - 110 minut. Krůtu průběžně asi každých 15 minut poléváme výpekem. Upečená krůta má zlatohnědou křupavou kůrku.

  • 6

    Krůtu rozporcujeme, na talířích porci obložíme uvařenými jablky, polijeme výpekem a podáváme.

Komentáře k receptu