Pikantní kachní polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 100 g Mrkev kořen
- 200 g Pórek
- 150 g Žaludky drůbeží
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 500 g Kachní prsa
- 50 g Houby Shitake sušené
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 0.5 dl Víno rýžové čínské
- 1 kg Kachna mražená
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Sójová pasta Miso
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 0.5 polévková lžíce Estragon
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1728 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 357 g
- Sodík 646 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 300.6 mg
- Draslík 1506.5 mg
- Vláknina 19927.2 mg
- Vitamín A 19927.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, pórek a česnek očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké kroužky. Sušené houby promyjeme a namočíme na 15 minut do studené vody, pak je scedíme. Estragon omyjeme, lístky otrháme a odložíme na misku.
-
2
V pánvi na másle mrkev, pórek, houby a česnek krátce (asi 10 minut) podusíme.
-
3
Kachní prsa omyjeme, pokrájíme na nudličky, promícháme se sójovou omáčkou a v hrnci na oleji je orestujeme, zalijeme 1 litrem kachního bujonu, přidáme pastu Miso a 0,5 dl rýžového vína. Promícháme, přidáme dušenou zeleninu a pomalu vaříme 5-8 minut.
-
4
Nakonec přimícháme estragonové lístky a podáváme.
-
5
Bujon z kachny [29086]:
-
6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
-
7
Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
8
Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
9
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.